Ukraińskie produkty, które warto mieć w swojej kuchni

Jeżeli uwielbiasz poznawać nowe smaki, to warto wypróbować przekąsek z Ukrainy. To kraj, który może pochwalić się niezwykle różnorodną, a zarazem prostą w przygotowaniu i pyszną kuchnią. Zatem jakie przysmaki naszych wschodnich sąsiadów szczególnie trafią w polskie gusta? Oto kilka ukraińskich pyszności, które powinny zagościć na Twoim stole.

Słonina z Ukrainy

Słonina przyrządzana na sposób ukraiński jest znana pod nazwą salo lub sało. W Polsce słonina najczęściej stosowana jest jako omasta i tak również wykorzystują l ją Ukraińcy. Często stanowi jednak również bazę do zupy, składnik kanapek czy przystawkę. Słonina na Ukrainie jest bardzo popularnym produktem, który jest przygotowywany na bardzo wiele sposobów.

Sało można spotkać w postaci suszonej. Słoninę pozostawia się na wiele dni do naturalnego parowania, dzięki czemu uzyskuje zwartą konsystencję. Proces ten przedłuża świeżość wieprzowiny i sprawia, że jest ona łatwa w przechowywaniu.

Jeżeli cenisz sobie zdecydowane i intensywne smaki koniecznie wypróbuj słoninę peklowaną lub marynowaną. Przygotowuję się ją, nacierając płaty solą, aromatycznymi ziołami, a następnie namaczając w solance. Dzięki temu staje się ona bardzo delikatna i kremowa. Warto spróbować także że wersji wędzonej, która doskonale sprawdzi się jako przystawka, zwłaszcza w towarzystwie mocnych alkoholi.

Kwas chlebowy

Ten napój jest dostępny również w Polsce, jednak bardzo wiele osób omija go podczas zakupów. Niesłusznie! Kwas chlebowy to pyszny, orzeźwiający i zdrowy napój, który jest doskonałym zamiennikiem popularnych wysokosłodzonych napojów gazowanych. Ukraińcy bardzo cenią ten napitek i chętnie korzystają z jego właściwości prozdrowotnych.

Skład tego napoju jest niezwykle prosty. Do jego przygotowania używa się wyciągu z chleba żytniego lub razowego, cukru, drożdży oraz oczywiście wody. Podczas procesu fermentacji ilość cukru w napoju zmniejsza się, za to powstaje duża ilość bakterii kwasu mlekowego, które są naturalnym probiotykiem. Kwas chlebowy ma słodki lekko kwaskowy i orzeźwiający smak. Doskonale gasi pragnienie, a przy tym zawiera wiele witamin i wspomaga proces trawienia.

Chałwa słonecznikowa

Na Ukrainie bardzo popularna jest chałwa słonecznikowa. Jest kremowa, lekko ciągnąca, tłustawa i ma intensywny, orzechowy aromat. Ukraińcy uwielbiają chałwę, dlatego można znaleźć ją w bardzo wielu wariantach smakowych. Za najbardziej klasyczną uważana jest chałwa o smaku waniliowym, jednak warto spróbować również wariantów z dodatkami. Szczególnie pyszne są wersje wzbogacone o bakalie, orzechy czy oblane czekoladą.

Warto wybrać właśnie ten słodycz, ponieważ oprócz przyjemności z jedzenia niesie ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych. W chałwie słonecznikowej znajdziemy między innymi witaminę E, magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor czy kwas foliowy. Dlatego niewielka ilość tego przysmaku w diecie jest wręcz wskazana.